Fødselsfarve Mutationer

Det er forskellige mutationer din canines hvalpe kan resikere at få. Denne omhandler for det meste kun Grundfarven. Nogle Mutationer er nemmere at hente end andre. Der bliver slået med en terning, hvis udfald afgør om der skal slåes med endnu en terning. (Ved mere sjældne farvemutationer)

Følgende Grundfarvemutationer findes og her kan du se hvordan dette er opdelt:
1. Sort
2. Grå
3. Hvid
4. Creme
5. Brun
6. Puljefarve (Ekstra terning.)

Puljefarverne er de mere sjældne farvemutationer som kan opnåes med en 6’er for hvalpen, som udløser en ekstraterning.
Puljefarverne ser sådan ud:
1. Melanistisk
2. Albino
3. Chestnut
4. Plettet
5. Broget
6. Brindle

Dette bliver besluttet ved terningeslag således.
Første terning:
Bestemmer hvor mange hvalpe. Max 6 i et kuld.

Anden terning:
Bestemmer om nogen skal have en mutation i så fald hvor mange. Max 2 kan få en mutation i et kuld på max 6.

Tredje terning:
Bestemmer hvilken hvalp der skal have en mutation. (Hvis 2 mutationshvalpe, bliver der slået to gange.)

Fjerde terning:
Bestemmer hvilken farve mutation der er tale om, som ikke er nogen af forældrenes. OBS. Kun Naturlige farver kan være en mutation.

EKSTRA terning:
Hvis hvalpen har slået 6 i Fjerde terningeslag, bliver der igen slået for at bestemme en puljefarve som hvalpen får.

Farveforklaringer:

Hvis din hvalp har fået:


Sort


Grå


Hvid


Creme


Brun

 – er der tale om en GRUNDFARVE mutation. 
Dette betyder at det kun er Grundfarven der er muteret. Hvalpen må derfor gerne nedarve alle andre aftegn fra forældrene og bedsteforældre på siden, såfremt det stadig kan ses at mutations farven er grundfarven. Disse mutationer påvirker ikke øjnfarve, trædepuder eller snude.

 

Hvis din hvalp har fået Puljefarve:


Melanistisk: – Er der tale om en ekstrem formørkning i pigmenter på hele hvalpen. Dette vil sige at alle farver inklusiv aftegn bliver formørknet mod en sort farve. Mængden skal være formørknet betydeligt fra det oprindelige resultat. Oftest ses en helt sort grundfarve og hvide aftegn vil være brun/grå i stedet for hvide. Denne mutation påvirker IKKE Øjnfarven betydeligt, det er dog tilladt at formørkne en smule, men ikke så øjnfarven er afvigende fra forældre og bedsteforældre på siden’s mulige øjnfarver.
Mutationen påvirker dog både snude og trædepuder.

 


Albino: – Er der tale om en genfejl der gør at hvalpen ingen pigment har. BEMÆRK: Denne mutation påvirker ALLE Aftegn fra forældre og bedsteforældre på siden og gør dem hvide. Hvalpens grundfarve vil være hvid. Øjnene vil være pink/røde/svagt lyselilla eller lyseblå og lysegrå kan også accepteres. Pupillen skal dog være synlig rød/pink og mørk pigmentering som Brun og Grøn kan ikke forekomme i øjnene. Snude og trædepuder vil være pink/lyserøde eller svagt hudfarvede.


Chestnut: – Er en delvist genmutation som er ca. 10% albino fra en oprindelig sort farve, der gør grundfarven Rød/Orange fremfor sort som den ville have været. Denne påvirker ikke øjnfarve eller nedarvede aftegn. Dog kan denne påvirke trædepuder og snude til en lysere farve. Dog med max på Leverbrun/brun/lysebrun. Denne kan også give små prikker af pigmentforandringer på Snude og trædepuder til lysere, dog med max som albinoens pink/lyserød/hudfarvet. Pigmentforandringerne må IKKE være den dominerende farve på trædepuder og snude. De er også valgfrie.


Plettet: – Her er der tale om en ASYMETRISK mutation som giver hvalpen et lag af hvidt som dækker alt andet end mindre pletter rundt om på kroppen i minimum samme farve som hvalpens nedarvede grundfarve. Denne mutation dækker delvist aftegn fra forældre og bedsteforældre på siden. Men grundfarve og aftegn er kun synlige indenfor pletternes omrids. Det er tilladt at placere pletterne som man har lyst, men hvis du sammenligner caninenens højde og vægt med Potens størrelse, må pletterne hver især ikke være større end en pote på selv samme canine. Denne mutation påvirker helt eller delvist eller slet ikke øjnfarve, trædepuder eller snude. Der hvis det hvide befinder sig, hvis og såfremt det rammer øjnene, KAN det give glasøje(Lyseblåt øje). Det er tilladt at kun gøre det i halvdelen af øjet eller slet ikke at have glasøje på trods af det hvide. Hvis det hvide rammer poter og snude er det tilladt at gøre trædepuder og snude lysere, dog begrænset til Pink/lyserød/hudfarvet som ved en albino. Denne lysning er dog også valgfri. Det er ikke tilladt at gøre hvalpen helt hvid. Der skal som minimum være 2 pletter tilbage.


Broget: – Dette er en ASYMETRISK gennemgående hvid der SKAL fylde mindst to potestørrelser på hvalpen. Mere er dog tilladt. Det er ikke tilladt at gøre hvalpen HELT Hvid, der skal være mindst to potestørrelser almindelig farve tilbage. Broget er en mutation der kan dække den nedarvede grundfarve og aftegn delvist. Dog skal man i de områder der ikke er hvide, kunne se hvalpens oprindelige grundfarve som minimum, samt aftegn. De hvide plamager kan ved afdække af øjne, snude og trædepuder, give en lysere farvning. Ved øjne kan det give glasøje(Lyseblå), men dette er valgfrit. Ved det hvides indtræffen på trædepuder og snude kan dette give en lysning. Dog som maximum så lys som albinoens. Begrænset til Pink/lyserød/hudfarvet.
Undtagelse er SYMETRISKE aftegn så som Irish spotting som ses nedenfor.


Irish Spotting: – Inkluderer de hvide områder på eksemplet og intet mere end dette. Aftegnene er symetriske, men ellers gælder samme regler som hos broget.


Brindle: – Her er der tale om en hvalp der i maven har absorberet sin tvilling i en anden farve end den selv og derved kommer der sjove tofarvede resultater ud af gurndfarven. Som oftest stribet eller todelt.
Farverne SKAL begge være nedarvet fra forældre eller bedsteforældre på siden. De må gerne være to forskellige. Brindle behøver ikke at vise sig så derfor må farverne også være to ens. Brindle påvirker ikke hvide aftegn, men andre aftegn kan være påvirket efter hvilke farver der er tale om i mutationen. Brindle kan påvirke øjnfarven til helt eller delvist skiften mellem forældres eller bedsteforældres på sidens øjnfarve. Der kan f.eks være et øje i hver sin farve. Dog er øjnfarverne stadig påvirket af Glasøje(Lyseblå) i tilfælde af broget eller plettet.
Trædepuder og snudefarve er ikke påvirket under brindle.